Lembaga Pengarah

Dato' P'ng Soo Hong

Pengerusi Bukan Eksekutif

Dato' P'ng Soo Hong menyandang jawatan Pengerusi Bukan Eksekutif di Cradle pada 1 Januari 2024, membawa bersamanya kepimpinan yang dinamik dan rekod prestasi yang cemerlang.

Pada masa ini, Dato' P'ng memegang jawatan Naib Presiden di First Solar Malaysia Sdn Bhd, di mana beliau secara aktif membentuk hala tuju strategik syarikat dan menyelia operasi kritikal seperti Tenaga Diperbaharui 100 (RE100), Perikatan Perniagaan Bertanggungjawab (RBA) dan Penyumberan Strategik prestasi. Beliau menyertai First Solar pada Oktober 2008.

Sebelum berkhidmat di First Solar, Dato' P'ng mengumpul 17 tahun pengalaman profesional di Intel Corporation, di mana beliau berkhidmat dengan peranan penting dalam Pengurusan Operasi, Sistem/Proses Pembuatan dan pembangunan Pengurusan Rantaian Bekalan. Terutama, beliau berkhidmat sebagai Pengurus Besar untuk Operasi Chipset Ujian Perhimpunan terbesar Intel di Chengdu, China, dari 2004 hingga 2007. Selepas tugasan ini, beliau membuat peralihan kepada Fab 300mm Intel di Arizona, Amerika Syarikat. 

Di luar peranannya sekarang, Dato' P'ng memegang pelbagai jawatan penting yang mencerminkan dedikasinya terhadap pertumbuhan industri dan pembangunan komuniti. Antara lain, beliau berkhidmat sebagai Presiden Persatuan Penyewa Perindustrian Kulim (KITA), Pengerusi Jawatankuasa Kelestarian Persatuan Industri Semikonduktor Malaysia (MSIA), dan Pengerusi Pusat Pembangunan Kemahiran dan Pengurusan Perindustrian Kedah (KISMEC). Beliau juga memegang jawatan pengarah di Malaysian Industry-Government Group for High Technology (MiGHT), American Malaysian Chamber of Commerce (AMCHAM) dan Titijaya Land Berhad.

Datuk Ts. Dr Mohd Nor Azman Hassan

Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas

Datuk Ts. Dr Mohd Nor Azman Hassan kini merupakan Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan Teknologi) Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi. Beliau telah dilantik ke lembaga pengarah Cradle sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas pada April 2019 dan berkhidmat sebagai ahli Jawatankuasa Pencalonan dan Ganjaran (NRC).

Beliau menyelia dasar dan pembangunan sains, teknologi dan ekosistem inovasi untuk menyokong pembangunan sosio-ekonomi negara. Jawatan beliau sebelum ini adalah dalam bidang pengajian tinggi, sektor tenaga dan pembangunan teknologi termasuk teknologi berkaitan industri seperti tenaga boleh diperbaharui, bahan dan pembuatan termaju, bioteknologi dan nanoteknologi. Beliau mempunyai penglibatan yang meluas dalam industri terutamanya melibatkan PKS dan sering berkomunikasi dengan mereka mengenai dasar dan program kerajaan yang berkaitan dengan STI.

Datuk Ts. Dr Azman memiliki ijazah kedoktoran dari Carnegie Mellon University, Pittsburgh, Amerika Syarikat dalam bidang teknologi tenaga boleh diperbaharui dan dilatih dalam menjalankan Analisis Kitaran Hayat (LCA).

Dr Azman juga merupakan Ahli Teknologi Profesional (Teknik Hijau) berdaftar dengan Lembaga Teknologis Malaysia.

Syarqawi Muhammad

Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas

Syarqawi Muhammad kini merupakan Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Syarikat Pelaburan Kerajaan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia di mana beliau mentadbir peruntukan bajet di bawah pembangunan dan perbelanjaan mengurus serta menyelia hal berkaitan korporat untuk syarikat SPV di bawah MOF.

Menyertai lembaga Cradle sebagai Pengarah Bukan Bebas Bukan Eksekutif pada Ogos 2021, Syarqawi adalah peserta yang sempurna kerana beliau menggondol pengalaman cemerlang sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) sejak 2005 dan memegang pelbagai jawatan di sepanjang perjalanan.

Pada 2013, Syarqawi telah dilantik sebagai Konsul Pendidikan dan Latihan (JPA) di Konsulat Jeneral Malaysia di Frankfurt, Jerman dan bergabung dengan Kementerian Pendidikan dan Kesenian Jerman, Universiti Jerman dan pelbagai syarikat seperti BMW, BBraun, SGL Carbon, Osram dan yang lain.

Dilahirkan di Kuala Terengganu, Syarqawi memiliki Ijazah Sarjana Pentadbiran Muamalat (MBA Islam) dari Universiti Islam Malaysia dan kepakaran beliau terutamanya meliputi model pembangunan projek wakaf di mana beliau mengatur penubuhan Yayasan Wakaf Malaysia, program pembangunan pelajar pengajian tinggi, pembangunan latihan sebagai serta tadbir urus korporat.

Datin Norazah Razali

Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Datin Norazah Razali menyertai lembaga Cradle sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas pada September 2017. Beliau berkhidmat sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pencalonan dan Ganjaran.

Datin Norazah lulus dengan LLB (Kepujian) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan menerima MBA dari Imperial College Business School, University of London.

Beliau memulakan kerjayanya dengan firma guaman Tetuan Sidek, Teoh, Wong & Dennis sebagai peguamcara dan dipanggil ke Badan Peguam Malaysia pada tahun 1994. Beliau meninggalkan amalan guaman pada tahun 1997 untuk melanjutkan pengajian MBA di United Kingdom. Selepas memperoleh MBA, beliau kembali ke Asia Tenggara untuk menyertai Booz, Allen & Hamilton di Singapura pada tahun 1998 sebelum menyertai firma perundingan pengurusan global Boston Consulting Group (BCG) pada tahun 2000. Beliau berpangkalan di pejabat BCG Kuala Lumpur dan berkhidmat kepada pelanggan BCG merentasi rantau ini. Datin Norazah memegang beberapa jawatan utama di BCG sebelum dinamakan Rakan Kongsi dan Pengarah Urusannya dari 2010 – 2017. Beliau kini kekal sebagai Penasihat Kanan dengan BCG Kuala Lumpur dalam amalan Sektor Awamnya.

Datin Norazah membawakan pengalaman lebih 20+ tahun sebagai perunding strategi dan pengurusan yang telah menyokong dan menasihati perniagaan dan organisasi di seluruh rantau ini. Pengalaman beliau merangkumi transformasi perniagaan dan organisasi berskala besar, penstrukturan semula industri, pembangunan bakat dan kepimpinan serta tadbir urus.

Jawatan pengarah beliau yang lain termasuk dalam syarikat tersenarai awam; MISC Berhad dan Sime Darby Property Berhad di mana beliau mempengerusikan Jawatankuasa Tadbir Urus dan Risiko Lembaga serta Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan, masing-masing. Beliau juga terlibat secara aktif dengan beberapa usaha niaga berasaskan digital di Malaysia dan UK sebagai penasihat dan pelabur.

Tan Kar Hing

Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Tan Kar Hing telah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Gopeng sejak Disember 2022. Sebelum ini beliau berkhidmat sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Pulai. Sepanjang tempoh memegang jawatan ADUN selama 10 tahun, beliau telah dipilih sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak, yang menjadikannya Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Kesenian Perak. Beliau juga menganggotai Jawatankuasa Pengangkutan Awam Perak, yang bekerjasama dengan kerajaan negeri dan Kementerian Pengangkutan untuk menyokong perkhidmatan bas jarak dekat bandar.


Beliau berkelulusan dari Universiti Putra Malaysia dengan ijazah sarjana muda dalam pentadbiran perniagaan. Beliau mengambil bahagian secara aktif dalam gerakan pelajar serta demokrasi nasional dan gerakan hak asasi manusia. Kemudian dia juga pergi ke Sekolah Konrad Adenauer untuk Ahli Politik Muda (KASYP). Beliau berminat untuk memajukan pembaharuan pertanian dan keselamatan makanan negara melalui dasar pembangunan mampan, serta mewujudkan agenda pembangunan negara baharu dan laluan pembangunan baharu yang mengecilkan jurang antara kaya dan miskin di bandar dan bandar melalui perancangan bandar yang inovatif.

Faizah Mohamed Amin

Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Faizah Mohamed Amin dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif pada September 2019. Beliau berkhidmat sebagai Pengerusi Jawatankuasa Audit dan merupakan ahli Jawatankuasa Pencalonan dan Ganjaran.

Seorang teknokrat berpengalaman, dia membawa lebih 20 tahun kelayakan merentas industri, daripada konglomerat tempatan dan syarikat multinasional. Beliau menyenaraikan pencapaian terbilang dalam peranan kepimpinan, termasuk pelbagai peneraju negara dan usaha antarabangsa. Sebahagian besar daripada kerjayanya dihabiskan di TM Berhad, memegang pelbagai peranan kepimpinan kanan. Beliau menyertai Kumpulan UMW, sebagai Presiden Teknologi UMW pada 2014. Pada 2018, beliau telah dilantik sebagai Pengarah Urusan HP Inc, Malaysia.

Antara pencapaiannya yang diiktiraf secara meluas, termasuk pembangunan Internet generasi pertama Malaysia, Awan Awam Negara pertama Malaysia, Madinah Knowledge Economic City (bandar pintar pertama di Arab Saudi), Menara Berkembar Bahrain dan Kemudahan Pembuatan Kembar Digital pertama Malaysia untuk Aero Tahap 1 Tumbuhan. Beliau juga memainkan peranan penting dalam mengubah HP di Malaysia dan di bawah kepimpinannya, HP meremajakan tumpuannya pada pasaran tempatan dengan slogan “Jenama Global, Jiwa Tempatan”, yang membolehkan kumpulan teknologi global itu memenangi Anugerah Pemasaran Kecemerlangan Malaysia dan Anugerah HR Kecemerlangan Malaysia. pada tahun 2019.

Faizah lulus dari Universiti Brock, Kanada.