Siapa kita

Cradle Fund Sdn. Bhd. (Cradle), sebuah agensi tumpuan untuk permulaan peringkat awal Malaysia, yang diperbadankan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) pada 2003 dengan mandat untuk membiayai syarikat permulaan berteknologi tinggi yang berpotensi dan berkaliber melalui Program Pelaburan Cradle (CIP). Cradle kini ditadbir oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Sepanjang sejarahnya, Cradle telah membantu membiayai lebih 1000 syarikat pemula teknologi Malaysia dan memegang kadar pengkomersilan tertinggi di kalangan geran kerajaan di negara ini. Mempunyai lebih sedekad pengalaman dalam bidang pembiayaan geran negara, Cradle mengembangkan lagi peranannya daripada penyedia geran kepada pelabur melalui penubuhan cabang terokanya, Cradle Seed Ventures pada 2015 dan berikutan pengembangan portfolionya kepada pelaburan ekuiti pada awal 2017, Cradle menawarkan bantuan pembiayaan dan pelaburan.

Pada masa ini, dua geran baharu disediakan untuk ekosistem permulaan iaitu CIP SPARK dan CIP SPRINT. Diperuntukkan di bawah RMK-12, CIP SPARK ialah program pembiayaan yang menyasarkan pemula teknologi untuk pembangunan idea dan Produk Berdaya maju Minimum (MVP) serta aktiviti pra-pengkomersilan lain dan CIP SPRINT adalah untuk pengkomersilan produk dan perkhidmatan teknologi inovatif, bertujuan untuk membantu syarikat permulaan teknologi pada peringkat awal untuk membangunkan dan mengkomersialkan produk mereka di pasaran.

Berikutan pengumuman Pelan Hala Tuju Ekosistem Permulaan Malaysia (SUPER) pada tahun 2021, Cradle telah dilantik sebagai agensi titik fokus untuk ekosistem permulaan Malaysia dan diberi mandat untuk memastikan kejayaan menjalankan ekosistem holistik bagi membolehkan dan menggalakkan pertumbuhan dalam kalangan syarikat permulaan. Cradle juga menerajui inisiatif MYStartup - salah satu intervensi yang dikenal pasti di bawah lima Pemacu Ekosistem dalam SUPER - di mana ia menyumbang secara langsung kepada usaha dalam meningkatkan bilangan syarikat permulaan yang inovatif dan berkualiti.

Cradle juga mentadbir Angel Tax Insentif (ATIO), yang direka untuk pelabur malaikat untuk diberikan potongan cukai sehingga RM500,000 untuk merangsang dan menggalakkan pelaburan malaikat daripada sektor swasta ke dalam syarikat permulaan berasaskan teknologi di Malaysia.

Penawaran produk Cradle bukan sahaja terhad kepada bantuan kewangan, tetapi juga termasuk sokongan pengkomersilan, bimbingan dan pelbagai perkhidmatan nilai tambah untuk memenuhi keperluan pelbagai usahawan masa kini.

PENGLIHATAN

Menjadi penyedia pembiayaan peringkat awal pilihan untuk berinovasi dan calon usahawan untuk diiktiraf dan dihormati kerana kecemerlangan dalam penawaran perkhidmatan dan produk

MISI

  • Wujudkan ekosistem yang menggalakkan persekitaran pembinaan perniagaan untuk usahawan teknologi.

 

  • Mempercepatkan visi Kerajaan dalam membina syarikat permulaan teknologi global.

 

  • Mencapai kecekapan pengkomersialan dan keusahawanan yang mampan mengikut kredo kami – Mewujudkan Permulaan Terkemuka

SEJARAH KITA

2022

Cradle melancarkan 2 geran baharu – CIP SPARK, Geran Pembangunan Bersyarat yang menawarkan tempoh pembiayaan sehingga 18 bulan dan terbuka kepada individu, syarikat swasta, perkongsian liabiliti terhad (LLP) dan syarikat Sendirian Berhad. Manakala CIP SPRINT ialah Geran Pengkomersilan Boleh Tukar Bersyarat yang menawarkan tempoh pembiayaan selama 18 bulan dan terbuka kepada syarikat Sendirian Berhad, termasuk spin-off universiti dan institut penyelidikan.

2021

Pelan Hala Tuju Ekosistem Permulaan Malaysia (SUPER) 2021-2030 dan platform digital MYStartup dilancarkan untuk menyatukan dan terus memangkin ekosistem permulaan malaysia.

2020

Cradle menganjurkan Minggu 2 EXPO 2020 DUBAI dengan tema Mencipta Permulaan Lestari Esok dan memudahkan pemain utama ekosistem permulaan Malaysia yang terdiri daripada 30 organisasi dan syarikat permulaan berkongsi inovasi dan penemuan teknologi terbaik Malaysia serta mempromosikan kerjasama global dan perkongsian strategik .

2018

Cradle Buzz, persidangan perdana Cradle' kembali untuk siri kedua dengan tema - "Cerita Tidak Diceritakan: Permulaan dan Seterusnya" dan diikuti dengan sesi koktel rangkaian, meraikan Tahun ke-15 Cradle' dalam Ekosistem.

2017

Cradle mengumumkan DEQ800 (Program Pelaburan Ekuiti). Produk ini menawarkan saiz tiket pelaburan sehingga RM 800,000.00 kepada permulaan peringkat awal untuk pengembangan. CIP Catalyst dan CIP500 telah menjalani rombakan besar-besaran dan kemudiannya dipanggil sebagai CIP 300. CIP300 ialah program pembiayaan yang ditetapkan untuk menyokong permulaan peringkat awal untuk mencapai pengkomersilan awal.

2016

Cradle menganjurkan Hari Terbuka Cradle @ MaGIC Central buat julung kalinya, membawa pasukan berbeza dari Cradle di bawah satu bumbung untuk acara sehari penuh yang diisi dengan sesi perkongsian produk & pengetahuan serta aktiviti rangkaian. Cradle melancarkan saluran dalam talian tertumpu permulaannya sendiri, Cradle TV. Ia bertujuan untuk menjadi hab media untuk kejadian keusahawanan terkini di rantau ini.

2015

Satu lagi pencapaian ketara untuk Cradle Fund Sdn Bhd sebagai cabang modal terokanya, Cradle Seed Ventures Pte Ltd (CSV) mengumumkan operasi rasminya di Kuala Lumpur. CSV akan menguruskan Cradle Seed Ventures Fund 1 (CSVF-1) yang bertujuan untuk melabur antara RM1 dan RM3 kilang ke dalam syarikat pemula teknologi Malaysia yang menjanjikan dan berskala.

2014

Cradle bekerjasama dengan Golden Gate Ventures untuk merapatkan jurang pembiayaan di bawah latihan pelaburan bersama sulungnya. Kami menyaksikan pertukaran MoU antara Cradle dan Golden Gate Ventures, yang diwakili oleh Rakan Kongsi Pengasas, Jeffrey Paine.

2013

Inisiatif Insentif Cukai Malaikat Cradle' dilancarkan dengan tujuan untuk menggalakkan pelaburan malaikat dan meningkatkan bilangan pelabur malaikat di Malaysia. Insentif cukai itu menyediakan potongan cukai pendapatan peribadi bersamaan dengan jumlah yang dilaburkan sehingga RM500,000 setahun kepada pelabur malaikat yang berkelayakan di Malaysia melalui pendidikan dan latihan.

2012

Rangkaian Malaikat Perniagaan Malaysia (MBAN) dilancarkan secara rasmi untuk menggalakkan lebih banyak pelaburan malaikat dan bertujuan untuk mengembangkan pelabur malaikat bertauliah di Malaysia melalui pendidikan dan latihan.

2011

Program Coach & Grow diperkenalkan dengan hasrat untuk mengumpulkan pemain utama dalam ekosistem keusahawanan untuk melatih usahawan sedia ada untuk membawa perniagaan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

2009

Dana benih CIP500 dilancarkan menawarkan pembiayaan sehingga RM500,000 untuk syarikat permulaan teknologi untuk mengkomersialkan produk mereka.

2008

Cradle bekerjasama dengan pelbagai syarikat untuk menggalakkan semangat teknousahawan. Cradle juga telah menandatangani MOU dengan penyedia perkhidmatan IT tempatan, SKALI, untuk bekerjasama dalam mendapatkan permohonan geran yang lebih baik. Cradle juga bekerjasama dengan Celcom dan Microsoft untuk menganjurkan Leagues of Extraordinary Developers Challenge, pertandingan untuk mencari aplikasi mudah alih terbaik.

2007

Program Pelaburan Cradle (CIP) telah dipisahkan kepada CIP Catalyst dan U-CIP Catalyst, masing-masing. Jumlah pembiayaan awal RM50,000 dinaikkan kepada maksimum RM150,000 untuk kedua-dua geran. Cradle Fund Sdn Bhd (Cradle) ditubuhkan pada tahun yang sama.

2003

Cradle Investment Program (CIP) yang menawarkan pembiayaan kepada usahawan sehingga RM50,000 untuk mengubah idea berasaskan teknologi mentah mereka kepada usaha niaga yang berdaya maju secara komersial telah dilancarkan dan diuruskan oleh Malaysia Venture Capital Management Berhad (MAVCAP)

Program Pembiayaan Cradle sejak penubuhan kami pada tahun 2003